Συμβουλές

Untitled4

Αποθήκευση:

Η διατήρηση του καφέ είναι από τα βασικά θέματα ποιότητας. Ο καφές μετά το καβούρντισμα εκτονώνει συνέχεια με αποτέλεσμα να χάνει τα έλαια του, τα οποία ευθύνονται για τη μεταφορά της γεύσης και του αρώματος. Είναι σημαντικό να αγοράζουμε μικρές ποσότητες καβουρντισμένων κόκκων και ακόμη μικρότερες από αλεσμένο καφέ. Για τη σωστότερη αποθήκευση πρέπει να επιλέξουμε σκιερό μέρος, χωρίς μυρωδιές, χωρίς υγρασία και θερμοκρασία δωματίου. Δεν αποθηκεύουμε τον καφέ στο ψυγείο. Καλό είναι αφού ανοίξουμε την συσκευασία να μεταφέρουμε τον καφέ σε ένα αεροστεγές δοχείο και να το βάλουμε σε κάποιο ερμάριο.

Άλεσμα:

Αν έχετε μύλο αλέσεως, θα πρέπει να ξέρετε ότι το άλεσμα είναι το σημαντικότερο βήμα προς την γεύση και καθορίζεται από την μέθοδο παρασκευής που θέλουμε. Μπορούμε να αλέσουμε τον καφέ χοντρά αν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε με την μέθοδο French press, πιο λεπτά αν θέλουμε την μέθοδο drip και πολύ λεπτά αν θέλουμε να παρασκευάσουμε espresso. Οι διαφορές στο άλεσμα, όσο μικρές και αν είναι, μπορούν να φέρουν τεράστιες διαφορές στην τελική γεύση. Είναι πιο σωστό, εφόσον μπορούμε, να αλέθουμε μόνο όσο καφέ θέλουμε να παρασκευάσουμε και να μην αποθηκεύουμε αλεσμένο καφέ.

Νερό:

Το μεγαλύτερο μέρος του ροφήματος του καφέ αποτελείται από νερό και γι’ αυτό το κακής ποιότητας νερό έχει ως συνέπεια τον κακής ποιότητας καφέ. Μετρήστε την σκληρότητα και το ph του νερού σας και σε περιπτώσεις υπερβολικά σκληρού νερού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο.

Καθαριότητα:

Φροντίστε τα σκεύη, τα εργαλεία και οι καφετιέρες σας να είναι καθαρά. Ο καφές αφήνει τα έλαια του, που είναι και αυτά που μας μεταφέρουν το άρωμα και την γεύση του, σε κάθε σημείο επαφής του και σε κάθε διαδρομή που κυκλοφορεί. Τα σκεύη μπορούμε να τα καθαρίζουμε με νερό και σαπούνι, αλλά τις καφετιέρες μόνο με τα ειδικά καθαριστικά που δρουν χωρίς να αφήνουν μυρωδιές χημικού και σαπουνιού. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται καλό ξέβγαλμα από όλα τα καθαριστικά με άφθονο νερό σε όλες τις επιφάνειες.

Espresso:

Ο espresso είναι ένας καφές που παρασκευάζεται με την μέθοδο του φιλτραρίσματος υπό πίεση 9 bar, από νερό που έχει θερμοκρασία 90°-92° C και περνάει μέσα από 7-9 gr καλά πιεσμένου αλεσμένου καφέ και βγάζει 25-35 ml σε χρόνο 20″-30″. Είναι σημαντικό να είναι φρεσκοαλεσμένος με τη σωστή θερμοκρασία και το σωστό χρόνο εκχύλισης.

Φίλτρου:

Η μέθοδος του φίλτρου χρειάζεται εμβάπτιση 8-10 gr καφέ για 4′-5′ σε 200 ml νερό που έχει θερμοκρασία 95°-96° C.Το πιο σημαντικό στην μέθοδο του φιλτραρίσματος είναι η δοσολογία που μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την διάθεσή μας και το πόσο βαρύ θέλουμε τον καφέ μας.

Ελληνικός:

Ο Ελληνικός είναι ένας καφές πολύ ψιλά αλεσμένος που χρειάζεται 5-6 gr  και  παρασκευάζεται πάνω σε θερμότητα από φωτιά υγραερίου ή ηλεκτρικό μάτι ή χόβολη και φτάνει σε σημείο βρασμού. Στον Ελληνικό καφέ το σημαντικό είναι να γίνει αργά και σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να βγουν περισσότερα αρώματα και γεύση στο φλιτζάνι.

 Untitled3

Αν σας αρέσει να πίνετε καφέ με γεύσεις, τότε τα σιρόπια γεύσεων είναι το κατάλληλο προϊόν για εσάς. Οι έτοιμοι καφέδες με γεύση είναι υποδεέστεροι και αφήνουν τις μυρωδιές τους σε όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα σιρόπια γεύσεων γίνονται με συστατικά υψηλής ποιότητας και μπορούν να μεταδώσουν σωστά την γεύση και το άρωμα στα ροφήματα σας. Φτιάξτε τον καφέ σας, ρίξτε το σιρόπι της αρεσκείας σας κατευθείαν μέσα στον καφέ και μετά προσθέστε γάλα αν επιθυμείτε.

Untitled5

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι τσαγιού, το πράσινο, το λευκό, το oolong και το μαύρο και όλοι προέρχονται από το ίδιο φυτό που βοτανολογικά ονομάζεται Camellia Sinensis. Οι βασικές τους διαφορές είναι το ποσοστό ζύμωσης που έχουν και η θέση των φύλλων πάνω στον θάμνο. Όλα τα είδη περιέχουν το ίδιο ποσοστό καφεΐνης που μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και το τσάι, αλλά είναι περίπου 30-40 mg σε κάθε φλιτζάνι τσαγιού. Όσον αφορά τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες, όλα τα είδη παρέχουν πολλά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση και την οχύρωση της υγείας μας.

Untitled6

Η θερμοκρασία εξαρτάται από το είδος του τσαγιού και την διάθεσή μας. Στα τσάι που είναι χωρίς ζύμωση ή με ελάχιστη, όπως είναι το λευκό και το πράσινο, τα συστατικά τους ελευθερώνονται πιο εύκολα στο νερό και έτσι χρειάζονται μικρότερη θερμοκρασία και λιγότερο χρόνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η ζύμωση που έχει υποστεί το τσάι, τόσο αυξάνονται ο χρόνος και η θερμοκρασία. Στα βότανα και τα μίγματα φρούτων είναι καλό να χρησιμοποιούμε βραστό νερό για περισσότερο χρόνο έτσι ώστε να αποφύγουμε τα βακτηρίδια και τους μικροοργανισμούς που μπορεί να αναπτυχθούν κατά την αποθήκευση.

Είδος τσαγιού

Θερμοκρασία °C

   Χρόνος min

Λευκό

   65° – 70°

   2-3′

Πράσινο

   70° – 80°

   3-4′

Οοlong  

   90° – 95°

   4-5′

Μαύρο

   95° – 96°

   4-6′

Βότανα

   100°

   6-8′

Μίγματα φρούτων

   100°

   8-10′

Untitled7

Ο χρόνος που θα αφήσουμε το τσάι μέσα στο νερό είναι σημαντικός για τη γεύση. Στα πρώτα δύο-τρία λεπτά απελευθερώνεται όλη η γεύση και το άρωμα και στην συνέχεια συνεχίζουν να απελευθερώνονται τανίνες που αν υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα είναι αυτές που επηρεάζουν με την πικρή τους γεύση το τσάι.

Untitled8

Η δοσολογία μπορεί να διαφέρει αναλόγως με τις προτιμήσεις του καθενός αλλά κυμαίνεται στο 1-2 κουταλάκια του γλυκού (1,5 – 2,5γρ). Το βάρος του κάθε τσαγιού, βοτάνου ή μίγματος μπορεί να διαφέρει δραματικά αναλόγως την περιεκτικότητά του σε αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά κ.λ.π. Στις περιπτώσεις τσαγιών που έχουν τυλιγμένο φύλλο (πχ. Gunpowder) η δοσολογία πρέπει να είναι η μισή, γιατί αυτό το τσάι μόλις πέσει στο νερό θα ανοίξει και θα διπλασιάσει τον όγκο του.

Untitled9

Ένα φλιτζάνι τσαγιού περιέχει 99% νερό και 1% συστατικά του τσαγιού οπότε καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητα του καλού νερού. Χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκο νερό και όχι ξαναβρασμένο για καλύτερο αποτέλεσμα. Προσέξτε να μην έχει μυρωδιές και να μην είναι πολύ σκληρό σε μέταλλα. Aν δεν είστε ικανοποιημένοι από το νερό που έχετε, χρησιμοποιήστε φυσικό μεταλλικό νερό με 7 βαθμούς ph.